Zasto Masinsko Malterisanje?

Kontaktirajte nas

Šta je malter?

Malter ima bitnu ulogu u graditeljstvu i Vašem domu. Malteri se koriste za unutrašnju i spoljašnju obradu zidova od opeke, šupljih blokova, AB stubova, špaletni… Imaju zaštitnu i estetsku primenu. Malter štiti zid od vode, sunca, mraza i ostalih štetnih uticaja. Cementni malteri imaju svojstvo zaštite armiranog betona od korozije koja dovodi do ozbiljnih oštecenja. Postoji više vrsta maltera, kao što su klasicni, odnosno prirodni (ciji su sastav cement, krec, voda, pesak i jedinica), mašinski malteri (koji su prefabrikovani i mešaju se sa vodom) i ostali. Svrha maltera je postizanje ravnoce zida i fina završna površina koja se može dalje obradivati (gletovanje, krecenje). Decenijska trajnost maltera zahteva kvalitetnu pripremu materijala, zidova i svih ostalih elementa koji cine zid savršenim i dugovecnim. Iskustvo našeg tima omogucava garanciju brzog i kvalitetnog postupka rada.

Masinsko Malterisanje Naše usluge

Masinski malter prosečne debljine 2 cm je jeftiniji od klasičnog maltera. Za masinsko malterisanje možemo koristiti dve vrste materijala: gipsani materijal na bazi gipsa i materijal na bazi krečnog cementa. Materijal se nanosi pomoću mašine za malterisanje, čime se znatno povećava prinos.

Izvodimo sledeće tipove masinskog malterisanja:

  • Masinsko malterisanje na bazi gipsa.
  • Masinsko malterisanje na bazi cementa.
  • Masinsko malterisanje sa klasičnim malterima.

Masinsko Malterisanje – Način rada

Pravilnim nacinom rada se omogucava estetski i zaštitni efekat malterisanja koji prvenstveno podrazumeva kvalitetan materijal i njegovu pravilnu pripremu. Neophodno je zaštiti sve delove koji se ne malterišu, kao što su instalacije i stolarija. Potom se postavljaju ugaone lajsne na ivice zida cime se postiže nivelacija zida i zaštita ivica od fizickih oštecenja. U zavisnosti od vrste maltera primenjuje se postupak rada.

Rucno malterisanje

Za materijal se koriste krecni ili cementni malteri. Sastoje se od veziva (cementa, kreca i vode) i punioca (pesak i jedinica). Materijal se rucno nabacuje na zid u tri sloja. Prvi sloj, kao podloga koristi se cementno mleko, potom krecni ili cementni malter, i završni fini sloj perdaš. Debljina ukupnog nanosa iznosi 2 cm cime se postiže vertikalna i horizontalna nivelacija zida. Rucni nacin malterisanja pogodan je za male površine (renovirana kupatila, ošteceni delovi zida gde je otpao malter, izrada špaleta, objekti u kojima se zahteva iskljucivo rucni nacin rada…)

Klasicno-mašinsko malterisanje

Za klasicno mašinsko malterisanje se koriste klasicni malteri (krecni i cementni). Za pravljenje maltera koriste se isti agregati i punioci kao kod tradicionalnih maltera koji su prirodni i najzastupljeniji na našim prostorima: cement, krec, voda,pesak i jedinica. Mašina koja radi sa tradicionalnim malterom ima prednost zbog mešanja maltera u dva kazana sa ukupno osam mešalica, cime se postiže kvalitetniji malter sa boljim mehanickim svojstvima. Mašina Putzmeister P-13 ima mogucnost nabacivanja maltera direktno na zid pod velikim pritiskom, što dovodi do boljih performansi samog maltera koji bolje prijanja na zid. Nanosi se u tri sloja, kao i kod rucnog nacina rada.

Mašinsko malterisanje

Prefabrikovani mašinski malter je novi vid tehnologije maltera na našim prostorima i sve cešce nalazi svoju primenu. Koristi se za mašinsko malterisanje tako što se pakuje u džakove i direktno meša sa vodom. Primenjuje se isti potupak rada mašine koja meša malter i nabacuje ga direktno na zid. Nanosi se u jednom sloju debljine od 2 cm.

Izvoðenje radova vršimo pomocu profesionalnih mašina kojim se nanosi fabricki vec pripremljen mašinski malter.

Sastavni deo malterisanja podrazumeva I postavljanje celicnih pocinkovanih ivicnih lajsni na svim ivicama, gredama, spaletnama oko prozora I vrata, stubovima itd…

Postavljanjem lajsni se omogucuje brže, kvalitetnije I preciznije nanošenje maltera I, što je najbitnije, dugotrajno ocuvanje ivica.

Naša je obaveza zaštita postojece stolarije I ocišceno gradilište nakon izvedenih radova.

01

Masinsko malterisanje na bazi gipsa

Vrši se pripremljenim materijalima koji u svom sastavu sadrže gips. Ovi malteri se primenjuju samo unutra i imaju svojstvo da regulišu vlažnost prostorije. To su malteri sa visokim stepenom kvalitetne završne obrade i zato ne zahtevaju zavrsni sloj.Površina na koju se nanosi mora biti pripremljena. Zice od oplate moraju da se uklone kako bi se izbegla pojava rđe u malteru, jer malter nagriza metal.

02

Masinsko Malterisanje na bazi cementa

U svom sastavu ima cement, kreč i razna vezivna sredstva. Primenjuje se iznutra, u kupatilima, kuhinjama i spolja. Za ove maltere su potrebna dva sloja maltera da bi se dobili savršeni završni slojevi. A u slučaju ovih maltera, površina za nanošenje mora biti pripremljena.

03

Masinsko malterisanje na bazi tradicionalnih maltera

vrši se posebnom opremom, koje sadrže pesak i cement u svom sastavu i predstavljaju nosivi malter, pa su naknadne završne obrade skuplje. Mogu se primeniti i u zatvorenom i na otvorenom. Ovi malteri su jeftiniji u pogledu nanošenja maltera, ali skuplji su u pogledu završne obrade, gde gips i rad koštaju više.

U svim slučajevima, bez obzira na naneti malter, veoma je važno slediti uputstva proizvođača i mesati maltere pri stalnom protoku.